Smart glasses en cobots voor gebruik in de werkplaats

Onderhoudswerkzaamheden gebeuren niet alleen aan de procesinstallaties zelf, maar ook in de werkplaats. Daar kunnen smart glasses en cobots worden ingezet ter ondersteuning van de technici.

ONDERSTEUNING OP AFSTAND MET SMART GLASSES

Bij de start van het Smart Tooling-project waren er al smart glasses beschikbaar, maar dan vooral voor medische en logistieke toepassingen. Nu moest de interactieve bril zijn weg ook vinden naar de industrie én leren uit de praktijk. Hiertoe werkten Iristick en ENGIE nauw samen in dit deelproject. "In eerste instantie wilden we de bril vooral kunnen inzetten voor 'remote assistance'. De technicus heeft zijn handen vrij, ziet op de bril werkinstructies geprojecteerd en krijgt ondersteuning van een expert die van op afstand met hem meekijkt", legt Mark de Kok van ENGIE uit. "Dat is ook handig voor opleidingen, want zo kun je minder ervaren mensen op een praktische manier meer kennis meegeven. Technici zijn immers nog steeds lastig te vinden en hiermee wordt kennisoverdracht een stuk makkelijker", haalde hij aan.

Ondersteuning op afstand
Ondersteuning op afstand

Johan De Geyter van Iristick zag bovendien een groot voordeel in het feit dat hiermee makkelijk grote afstanden te overbruggen zijn, zonder dat mensen zich hoeven te verplaatsen. Dat bewees natuurlijk al zijn nut tijdens de COVID-pandemie. "Onze bril is geconnecteerd met een smartphone, waarin de intelligentie en batterij zich bevinden. Op de bril zelf zitten nu twee camera's, vier microfoons en twee luidsprekers voor voice commands, alsook een touchpad voor in lawaaierige omgevingen. Die toegevoegde technologie schept verdere mogelijkheden naar bijvoorbeeld inspecties toe. Ondertussen hebben we zelfs een variant klaar die gecertificeerd is voor gebruik in ATEX-omgevingen", gaf hij als primeur mee tijdens het slotevent. 

COBOT VOOR VEILIGE LEKDETECTIE

Vóór de inbouw in een installatie worden afsluiters dikwijls getest op lekkages, om latere problemen naar veiligheid en emissies toe te voorkomen. Dat gebeurt momenteel via manuele gasdetectie met een probe en een traceergas, en dit bij gesimuleerde procesomstandigheden zoals hoge drukken, hoge temperaturen en andere extreme factoren. Die bedrijfscondities maken deze tests evenwel risicovol voor mensen. De inzet van een cobot lijkt dan ook een veiliger alternatief. "Concreet wilden we dus nagaan of we onze probe op een cobot kunnen monteren, om die dan in te zetten als snuffelaar. Belangrijke voorwaarden voor ons zijn dat die cobot een groot bereik heeft en flexibel kan bewegen, nauwkeurig tot op enkele millimeters van de afsluiter kan komen en ook makkelijk en snel te herprogrammeren is voor verschillende producten en bewegingen", zei Colin Zegers van ITIS. Dit zijn nu net de grote voordelen van cobots.

Veilige lekdetectie
Veilige lekdetectie

"Samen met de specialisten van Sirris, dat veel ervaring heeft met de inzet van cobots in de industrie, zijn we er effectief in geslaagd om deze tests uit handen te geven terwijl onze technicus vanuit een veilige ruimte de lekwaarden en coördinaten kan opvolgen. Dat willen we nu ook op grote afstand kunnen, zodat een klant waar ook ter wereld dankzij een camera op de cobot de detectie live kan meevolgen en exact ziet op welke plek een maximale lekwaarde wordt overschreden."        

De uiteindelijke projectresultaten varieerden van werkende prototypes tot innovatieve werkmethoden

COBOT VOOR REINIGING FLENZEN

Een tweede toepassing van cobots in werkplaatsen die - opnieuw in samenwerking met Sirris - onderzocht werd, was het geautomatiseerd ontbramen van flensverbindingen, in plaats van dit handmatig met een haakse slijper te doen. Dit is een repetitieve, monotone, lawaaierige en soms ook gevaarlijke klus, die je daarom beter aan een cobot kan overlaten. "We wilden weten of we door de inzet van een cobot meer efficiëntie, een betere kwaliteit van de uitvoering en vooral een veiligere werkomgeving voor onze medewerkers konden creëren", zei Mark de Kok van ENGIE.

Reiniging flenzen
Reiniging flenzen

"Op het vlak van kwaliteit is het nog wat zoeken naar de juiste druk die moet worden uitgeoefend, maar het programmeren kan in ieder geval erg makkelijk. Je maakt gewoon de gewenste beweging met de cobotarm en het programma slaat dit op. We zien al meteen andere toepassingsmogelijkheden, zoals de combinatie van reinigen en lassen, of ook in onze elektronische werkplaats. De grootste uitdaging is dan ook niet zozeer technisch van aard, maar wel dat er een zeker draagvlak voor cobots aanwezig moet zijn binnen de organisatie. Ze werken samen met mensen en dat is toch voor iedereen nog wat nieuw", klonk het.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij NPT 

NPT maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.