Toepassing Virtual Reality komt binnen handbereik

WCM start fieldlab: Sitech en Goal043 komen met innovatieve VR builder

Als de voortekenen niet bedriegen gaan Virtual Reality en Augmented Reality ook in de procesindustrie hun beloftes waarmaken. Met een speciaal fieldlab hoopt het World Class Maintenance platform de ontwikkeling een boost te geven. Ondertussen ontwikkelden Sitech Services en Goal043 een nieuw concept om virtual reality makkelijk te implementeren. De eerste ervaringen op Chemelot zijn positief.

FieldLab
Voorbeeld van het blokkenschema waarmee de trainer in ENTER een trainingsprocedure vastlegt, zoals hier het bedienen van een afsluiter
 

Het lijkt erop dat de COVID-19 pandemie de interesse in virtual reality (VR) en augmented reality (AR) heeft vergroot. Bij een lockdown kunnen service engineers niet meer fysiek naar de klant reizen. De oplossing is dan dat de specialist op afstand een monteur van de klant aanstuurt. In zo'n situatie kan VR- of AR-technologie ondersteunend zijn. "Voor urgente situaties zijn er natuurlijk al oplossingen", zegt Frans van den Akker, programmadirecteur Industry 4.0 bij het Institute for Sustainable Process Technology. "Denk aan een camera op de helm van de eigen monteur en een telefoonverbinding met de specialist. Waar het om gaat is dat VR en AR een universum openen met veel meer, en veel intelligentere mogelijkheden." Een monteur hoeft dan, bijvoorbeeld, niet te zoeken naar het 'derde knopje rechts', maar ziet een oplichtend element op zijn VR- of AR-display.

Frans van den Akker
Frans van den Akker, programmadirecteur Industry 4.0 bij het Institute for Sustainable Process Technology

 

Van den Akker, die zich de afgelopen jaren vanuit ISPT heeft ingespannen VR- en AR-technologie onder de aandacht van de industrie te brengen, is nauw betrokken bij de activiteiten van het World Class Maintenance (WCM) platform op dit gebied. In het Smart Maintenance Skills lab bijvoorbeeld leren studenten en werknemers VR en AR toe te passen. Recent startte op initiatief van ASML het fieldlab VIA APPIA - een acronym voor (VIrtual & Augmented Reality APPplIcAtions).
Van den Akker: "In VIA APPIA brengen we bedrijven, kennisinstellingen en andere geïnteresseerden bij elkaar om na te denken over hoe VR- en AR-tools de dienstverlening kunnen verbeteren." De (virtuele) kickoff was in januari 2021 en in de eerste drie weken meldden zich al meer dan twintig geïnteresseerde partijen. De eerste projecten zijn in voorbereiding.

FieldLab
Hier plaatst de trainer een object in de 3D omgeving van ENTER (scan)
 

Belofte waarmaken

Van den Akker verwacht dat VR en AR de komende jaren hun beloften gaan waarmaken. Als voorbeeld noemt hij het smart learning management platform ENTER dat Sitech services uit Geleen ontwikkelde met serious games ontwikkelaar Goal043 uit Maastricht. Sitech is niet alleen de on-site serviceverlener voor Chemelot, maar ook technologiepartner voor het optimaliseren van procesvoering en kosteneffectiviteit in de procesindustrie. Sebastiaan de Reede is er manager van de businessunit HR services en verantwoordelijk voor training & opleiding. Hij vertelt dat het ENTER platform in 2018 voor het eerst werd gebruikt voor het instrueren van externe service engineers bij het on-boarden op Chemelot. "Soms moet je honderden mensen tegelijk toegang verlenen tot het terrein. ENTER maakt het mogelijk ze van tevoren online te instrueren. Daarnaast gebruiken we begrijpelijke beelden en animaties in plaats van de gebruikelijke instructielijsten, waardoor de informatie veel beter beklijft. Het leervermogen gaat omhoog en mensen hebben er meer plezier in."

FieldLab
De trainee voert virtueel acties uit via knoppen die in zijn VR bril verschijnen
 

Virtual Reality builder

De afgelopen jaren werd ENTER uitgebreid tot een veel breder platform met een scala aan functionaliteiten. De meest recente toevoeging - en de aanleiding voor het enthousiasme van Frans van den Akker - is de Virtual Reality builder. Met deze softwaremodule kan de gebruiker snel een virtuele omgeving benutten aan de hand van 3D-scans van de eigen fabriek. Jeroen Trienes, creative director van Goal043: "Wij bouwden altijd complete VR-systemen voor onze klanten op basis van CAD-data. Ze moesten vervolgens voor elke aanpassing weer bij ons terugkomen. Wij denken dat we met de VR builder van ENTER de invoering van VR-technieken flink kunnen versnellen door de klant te faciliteren zelf aan de slag te gaan."

"Met de Virtual Reality builder kun je in principe zelf een fabriek scannen en aan de slag gaan"

Goal043 assisteert de ENTER gebruikers eenmalig in het omzetten van scandata naar de VR-omgeving. Daarna kunnen ze zelf trainingsprocedures ontwikkelen. Trienes geeft een demonstratie aan de hand van het bedienen van een afsluiter. Met een simpele user interface aan de hand van een blokkenschema is een instructie te maken die de trainee op interactieve wijze duidelijk maakt hoe de bediening verloopt en welke fouten vermeden moeten worden. Zo is een VR-training in een paar uur te ontwikkelen.

ENTER
Jeroen Trienes (creative director, Goal043) en Sebastiaan de Reede (business unit HR services, Sitech)

 

Sitech en Goal043 testten de VR builder samen met OCI Nitrogen. De reacties van zowel de trainers als de trainees waren positief, aldus De Reede: "De VR-module van het ENTER platform is geschikt om realistisch ervaring op te doen en alle mogelijke situaties te trainen. Ook situaties die je soms in een hele carrière niet meemaakt." Hij duidt het belang van VR-training ook vanuit het perspectief van het vergrijzende personeelsbestand in de procesindustrie: "Over tien jaar is ongeveer de helft van de mensen vertrokken. Bedrijven hebben grote behoefte aan tools om kennis snel en effectief vast te leggen en nieuwe mensen effectief te trainen."

"De procesindustrie heeft grote behoefte aan tools om nieuwe mensen effectief te trainen"

FieldLab
De gevolgen van verkeerde acties, zoals hier het onjuist bedienen van de afsluiter, komen virtueel in beeld
 

Game changer

Van den Akker van ISPT ziet de VR-module van ENTER als een opmerkelijke trendbreuk. "De ontwikkeling van VR- en AR-systemen is doorgaans het domein van gespecialiseerde softwarebedrijven. Wie de technologie wil toepassen, wordt zo afhankelijk van de ondersteuning van die bedrijven. Vanaf nu kun je in principe zelf een fabriek scannen en aan de slag gaan. Van die 'doe-het-zelf VR power' ben ik erg onder de indruk." De Reede krijgt ook vanuit het WCM platform enthousiaste reacties: "Men beschouwt dit als een game changer voor de industrie." Sitech en Goal043 hebben inmiddels vergevorderde plannen voor een joint venture om het concept in de markt te zetten. "We zien veel kansen om hier een succesvol product van te maken", aldus De Reede.

www.sitech.nl  - www.goal043.nl 

Aandacht voor Virtual en Augmented Reality bij World Class Maintenance
World Class Maintenance, kortweg WCM, is het netwerk voor ‘smart maintenance’ in Nederland. De leden van het netwerk werken aan 100% voorspelbaar onderhoud in de Nederlandse industrie door het ontwikkelen, verspreiden en toepassen van slimme onderhoudskennis. Onder de WCM-vlag zijn een aantal fieldlabs operationeel waarin sectoren innovaties versnellen door samen te experimenteren. Zo is het Smart Industry Fieldlab CAMPIONE in Gilze en Rijen gericht op het voorspelbaar maken van onderhoud in de procesindustrie. Daarnaast is er een Smart Maintenance Skillslab waarin nauw met de onderwijssector wordt samengewerkt op het gebied van training en educatie. De opkomst van technologie voor Virtual Reality en Augmented Reality leidde in 2020 tot de oprichting van een nieuw fieldlab: VIA APPIA (VIrtual & Augmented Reality APPplIcAtions).

Meer info: https://www.worldclassmaintenance.com/project/fieldlab-via-appia/

Lees meer over de Cluster Industry 4.0 op de website van ISPT.

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij NPT 

NPT maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.