MOBIELE Robotoplossing op maat

Plantmanager Gijsbert de Kwaasteniet voor de mobiele robotcel
Plantmanager Gijsbert de Kwaasteniet van Desch Plantpak voor de mobiele robotcel

Eén miljoen plastic bloempotten per dag: dit maakt en verpakt Desch Plantpak, met dank aan Van Wees Waalwijk. De machinebouwer bedacht een robotoplossing voor het automatisch vullen van de dozen, wat voorheen handmatig gebeurde. Zo verloopt dit proces nu veel sneller en kunnen de medewerkers voor waardevollere taken worden ingezet.  

Automatiseren

Desch Plantpak produceert kunststof potten en trays, om planten te laten groeien en die tot aan de eindklant te transporteren. De groep telt zes fabrieken en realiseert daarmee een totale jaaromzet van zo'n 90 miljoen euro. Op de productiesite in Waalwijk bevindt zich het hoofdkantoor.

De robot staat op het einde van de thermoforminglijn
De robot staat op het einde van de thermoforminglijn ingebouwd

"Hier vormen vier thermoformingmachines de bloempotten uit rollen van gerecycleerd plastic. Op het einde van elke lijn moesten de gevormde potten voorheen manueel in de dozen worden gestopt, wat een belastende en repetitieve klus is. Daarom gingen we na of we dit alvast voor één lijn konden automatiseren", zegt plantmanager Gijsbert de Kwaasteniet.

Industriële robot

Hiertoe ging het bedrijf aankloppen bij de buren op het industriegebied, machinebouwer Van Wees Waalwijk. "Een uitdaging voor hen was de beperkte ruimte. Precies doordat deze taak voorheen door een medewerker werd uitgevoerd, was deze laatste processtap zo compact mogelijk opgevat. Bovendien staan de verschillende lijnen dicht bij elkaar ingebouwd", legt hij uit.

De robot grijpt de stapels met bloempotten vast en legt die klaar om in de dozen geschoven te worden
De robot grijpt de stapels met bloempotten vast en legt die klaar, waarna een hele rij in de doos geschoven wordt

Een cobot (collaborative robot) leek hierom de meest aangewezen oplossing, maar die was niet toereikend voor deze applicatie in verband met de snelheid en storingsgevoeligheid. Daarom bleek een industriële robot toch de betere optie. "Die heeft dan wel een hekkenwerk nodig, maar heeft de voordelen dat hij sneller kan werken en robuuster is", weet De Kwaasteniet.

Mobiele cel

De machinebouwer bedacht en maakte een mobiele robotcel, volledig op maat van de klant. "Na het loskoppelen van de elektriciteit en de perslucht, kunnen we de cel makkelijk verrijden tot bij een andere lijn. Bovendien heeft de TD dan toegang tot de thermoformingmachine, wat handig is bij een matrijswissel", zegt de plantmanager. "Ook de grijper is maatwerk voor onze toepassing en ook de programmering en de machinebeveiliging nam Van Wees Waalwijk voor hun rekening. Zo hebben we een complete oplossing uit één hand."

"De thermoformingmachine kan nu 10% sneller draaien"

Concreet grijpt de robot de gevormde potten na elke stansbeweging van de matrijs vast, om die dan in een tussenstation neer te zetten. Bij de volgende beweging wordt zo een volledige stang gevormd, die door dezelfde grijper op een draagframe wordt neergelegd. Zo ontstaat daar een stapelpatroon, waarna een hele rij potten in de horizontaal gepositioneerde doos wordt geschoven. Is de doos bijna vol, dan wordt de operator via een licht- en een geluidssignaal verwittigd dat hij die machinaal met de kantelaar kan rechtzetten, om de volle doos vervolgens weg te voeren en te vervangen door een leeg exemplaar. Zo herhaalt deze cyclus zich telkens.

Voordelen

"Voor deze unieke oplossing brachten wij de kennis over ons proces samen met de inzichten van Van Wees Waalwijk als machinebouwer. Het resultaat is dat het inpakken nu veel sneller verloopt, waardoor de thermoformingmachine 10% sneller kan draaien en we nu tot een miljoen potten per dag kunnen verwerken. Bovendien zijn onze medewerkers nu veeleer operatoren in plaats van inpakkers, wat hun werktrots ten goede komt", evalueert De Kwaasteniet.

De robotgrijper, -programmering en machinebeveiliging zijn allemaal door Van Wees Waalwijk op maat ontwikkeld
De robotgrijper, -programmering en machinebeveiliging zijn allemaal door Van Wees Waalwijk op maat ontwikkeld

"Als vervolgstap willen we nu ook zo'n cel integreren bij de bestelde, nieuwe vormlijn voor bloempotten met een kleinere diameter, waar de robotsnelheid dan nog hoger moet, door de hogere aantallen per stans. Dit willen we bekomen door de handlingcyclus op te delen en de taken te verdelen over twee robotarmen binnen eenzelfde cel", klinkt het nog.

VAN WEES WAALWIJK
EMMIKHOVENSESTRAAT 113
5145 PB WAALWIJK
+31416673967
info@vanweeswaalwijk.nl
www.vanweeswaalwijk.nl
Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij NPT 

NPT maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.